Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna först:
9 dl rågsikt*
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
*här brukar jag ta ca 7 dl rågsikt och sen fylla på med andra nyttigheter som t.ex. annat nyttigt mjöl, linfrö eller solroskärnor. Tar du solroskärnor kommer det dock att vara grönt i brödet kring dessa dagen efter. Det är INTE mögel och går finfint att äta fast det ser konstigt ut! =)
Rör i:
5 dl fil (eller yoghurt, testa gärna smaksatta, blir jättegott)
1 rejäl matsked honung (eller ½ dl men vem vill grisa ner ett decilitermått i onödan när man ändå måste röra med en sked?)
smaksättare, i brödet ovan användes ca 100-150 g keso
Smörj sedan en brödform med margarin eller smör, INTE det flytande för jag har upptäckt att det inte släpper lika bra från formen då, och klicka i röran. Degen ska vara väldigt kladdig...
In i ugnen i ca 40 minuter. Täck med bakplåtspapper efter en liten stund så att brödet inte bränns. Känn med sticka så den inte är kladdig i mitten. Beroende på innehåll (och ugnar) tar det lite olika tid från gång till gång.
Brödet är lite svårt att skära upp när det är varmt så låt det gärna svalna något först. Kan också tillägga att det är minst lika gott om inte godare dagen efter!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar