torsdag 10 december 2009

Mamie Eisenhower

Ojojoj! Årets godaste julgodis, absolut! Vilken grej, bara försvinner från faten i ett huj. Smakar som en blandning mellan knäck, kola och fudge och är jätteenkelt att göra. Jag hittade receptet hos Annika på Smaskens men bytte ut den ljusa chokladen mot mörk. Blev himmelskt. Hon i sin tur hittade receptet i en gammal tidning från 1974 och berättar att namnet kommer från presidentfrun Mamie Eisenhower som hade detta som favoritgodis. Fullt förståeligt!

Mamie Eisenhower
100 gram smör
250 gram råsocker (cirka 3 deciliter)
2 krm salt
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
150 gram mörk choklad
3 dl valnötter (omkring 150 gram), hackade
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret i grädden. Tillsätt sirap, socker och salt och låt koka upp. Lägg i chokladen, och låt den smälta ned under omrörning. Annika skrev sedan att det skulle koka i 30-40 minuter men min klarade kulprovet redan efter en kvart. Jag stormkokade kanske?
Sikta ner vaniljsockret och rör om. Tillsätt tillsist valnötterna och häll alltihop i en form klädd med till exempel teflonbakpapper (det kör alltid jag med, allt lossnar så lätt!). Låt stelna och skär i lagom stora rutor. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar