onsdag 14 oktober 2009

Matig linssoppa

Nu är hösten här och då kommer sopporna mer och mer in i mitt kök. Igår var det dags för en klassisker, nämligen linssoppan. Jag älskar soppor och har några jag gör lite titt som tätt, linssoppan är en och tomatsoppa en annan. Gjorde nyligen en supergod fisksoppa med saffran och haloumni som jag säkert kommer att göra igen och har även tänkt att göra rödbetssoppa inom en snar framtid. (Apropå fisksoppa, vill ni ha inspiration så finns en hel hemsida tillägnad konsten, www.fisksoppa.se, finns mycket skoj där)
Men jag ser ett problem torna upp sig. Äter småbarn soppa??? Vår son är ju bara fem månader än så det är inte ett bekymmer idag men jag menar sen när de börja hålla i skeden och äta själva. Om man bjuder på soppa kommer de ju aldrig få i sig nåt. Jag ser mer framför mig hur han kämpar med potatismoset och lingonsylten, inte vattnig soppa. I värsta fall får det väl bli soppa till mig och C, vi kanske ändå hinner tröttna på fiskpinnarna... =)

Hur som helst, så här blev gårdagens linssoppa till (räckte till ca fem personer):

1 gul lök
4 små potatisar
1 morot
1 palsternacka
3 dl röda linser
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk citron
salt och svartpeppar

Hacka löken och fräs i en stor kastrull. Skala rotfrukterna och dela i ganska små bitar (1-2 cm stora kanske). Skölj linserna. Häll på vattnet och buljongtärningen och låt koka upp. Häll i rotfrukter och linser och låt koka i ca 15 minuter. Häll i grädden och låt koka upp igen. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd!

1 kommentar:

  1. Barn äter soppor om man lär dem. Om man visar att det går, om man hjälper dem att äta, om man lär dem att det går att äta soppa, om man låter dem att vara med, om man lagar mat och låter dem förstå att det är gott med hemlagad mat, att det är roligt att laga mat.

    SvaraRadera