lördag 7 november 2009

Knäckig äppelpaj


Mmm, vad god den är den här pajen. Och så himla enkel! Täcket är liksom lite knäckigt och blir lite lätt beroendeframkallande...

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva 4-5 äpplen och lägg i botten på en ugnsform (stor nog till 4-5 personer). Strö över ½ msk kanel och ½ msk kardemumma (ibland byter jag ut mot ingefära). Rör runt så att alla äppelbitar får lite krydda på sig.

Till degen behövs:
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl farinsocker (2 dl vanligt socker går också bra)
200 g smör (mycket godare än med margarin)

Jag brukar dela smöret i mindre bitar och sen nypa ihop till en smulig deg men jag har också testat att smälta det och bara röra i torringredienserna. Det går precis lika bra men ser inte lika vackert ut i formen...

Häll degen över äpplena och ringla lite sirap över. In i ugnen i ca 35 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar